Yakup Odabaşı, 22 Aralık 1960 tarihinde Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı Tulumtaş’ta doğmuştur. Evli olan Odabaşı, iki çocuk babasıdır. 21 Kasım 1987 tarihinde Seher Odabaşı ile evlenmiştir.
İlk, orta ve lise eğitimini Gölbaşı Dr. Şerafettin Tombuloğlu Lisesi’nde tamamlayan Yakup Odabaşı, 1978 yılında Gazi Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yükseköğrenimine başlamış ve 1982 yılında iktisat eğitimi alarak mezun olmuştur.
Üniversite eğitiminin ardından çeşitli kurumlarda ekonomi danışmanlığı ve koordinatörlük görevlerinde bulunan Odabaşı, ilerleyen yıllarda ticaretle de ilgilenerek iş dünyasında faaliyet göstermiştir. Özel sektör deneyimi ile ekonomi alanındaki bilgi ve birikimini geliştirmiştir.
Siyaset hayatına atılan Yakup Odabaşı, 2009-2014 yılları arasında Gölbaşı Belediyesi Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Görev süresi boyunca Gölbaşı’nın gelişimine yönelik çeşitli projelerin hayata geçirilmesine ve yerel yönetim çalışmalarının yürütülmesine katkı sağlamıştır.
2024 yılında gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonucunda yeniden Gölbaşı Belediye Başkanı seçilen Yakup Odabaşı, bu göreviyle birlikte ilçenin gelişimine yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.
Yerel yönetim çalışmalarının yanı sıra sivil toplum alanında da aktif görevler üstlenen Odabaşı, Başkent İktisatçılar Birliği üyesidir. Ayrıca Ankara Kulübü Derneği Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütmektedir. 2 Mayıs 2026 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlık Divanı seçimi sonrasında Encümen Üyesi olarak seçilmiştir.
Orta seviyede İngilizce bilen Yakup Odabaşı; iktisat eğitimi, özel sektör deneyimi, ticari faaliyetleri ve yerel yönetim tecrübesini bir araya getiren bir mesleki geçmişe sahiptir. Gölbaşı Belediye Başkanlığı görevi kapsamında ilçenin gelişimine yönelik çalışmalara öncülük etmekte, aynı zamanda sivil toplum ve yerel yönetim alanlarında aktif görevler üstlenmektedir.
Haberler Tümü
-
08 Ekim
GÖLBAŞI’NDA ÇOCUKLAR TRAFİK BİLİNCİNİ EĞLENEREK KAZANIYOR
Gölbaşı Belediyesi Çocuk Trafik Eğitim Parkı, ilçedeki 3, 4 ve 5. sınıf öğrencilerini ağırlayarak çocuklara trafik kurallarını teorik ve uygulamalı olarak öğretiyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen eğitimlerde öğrenciler, trafikte karşılaşabilecekleri durumları yaşayarak öğreniyor. -
03 Ekim
GÖLBAŞI BELEDİYESİNDEN EYLÜL AYINDA 22 BİN 500 TON ASFALT SERİMİ
Gölbaşı Belediyesi, ilçenin ulaşım altyapısını güçlendirmek ve vatandaşlara daha konforlu ulaşım imkânı sunmak amacıyla eylül ayında Hacılar, Ballıkpınar, Karşıyaka, Hacıhasan ve İncek mahallelerinde toplam 22 bin 500 ton asfalt serimi gerçekleştirildi. -
28 Eylül
GÖLBAŞI’NDA DÜNYA OKUL SÜT GÜNÜ’NDE ÖĞRENCİLERE 23 BİN SÜT DAĞITILDI
Dünya Okul Süt Günü kapsamında Tek İlkokulu ve Ortaokulu ile TOKİ Şehit Hakan Can Anaokulu’nda gerçekleştirilen etkinliklere katılan Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı ve Gölbaşı Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, sınıfları ziyaret ederek öğrencilere süt dağıttı. Gölbaşı Belediyesi tarafından ilçedeki okullarda da toplam 23 bin 4 adet süt dağıtımı gerçekleştirildi.
GÖLBAŞI BELEDİYESİNDEN KALDIRIM İŞGALLERİNE GEÇİT YOK
Gölbaşı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde kaldırım işgallerine yönelik denetim gerçekleştirdi. Özellikle vatandaşların yoğun olarak kullandığı cadde ve sokaklarda yapılan kontrollerde, kaldırımlara ürün, masa-sandalye, stant ve benzeri eşyalar yerleştirmesiyle oluşan işgallerin önüne geçilmesi için esnaflar uyarıldı.
Kamuya ait alanların, özellikle de yayaların kullanımına tahsis edilen kaldırımların, ticari faaliyet amacıyla işgal edilmesinin yasalara aykırı olduğunu hatırlatan ekipler, kurallara uymayan işletmelere gerekli uyarılarda bulundu. Uyarılara rağmen kurallara aykırı davranışların sürdürülmesi halinde ise idari yaptırımların uygulanacağı ifade edildi.
“Esnafımızı destekliyoruz ancak kamuya ait alanların işgaline izin vermeyiz”
Bu denetimlerin sadece ticari faaliyetleri düzenlemek amacıyla değil, aynı zamanda kent estetiğini korumak, vatandaşların güvenli ve rahat bir şekilde yaya ulaşımını sağlayabilmesi adına da büyük önem taşıdığı vurgulayan Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, kaldırım işgallerinin ilçe halkının günlük yaşamını olumsuz etkilediğini belirterek “Gölbaşı, her geçen gün büyüyen ve gelişen bir ilçe. Bu gelişimin sürdürülebilir olması, şehir düzeninin ve kamu haklarının korunmasıyla mümkün. Kaldırım işgalleri hem yayaların güvenliğini tehlikeye atıyor hem de şehir estetiğini bozuyor. Bu nedenle zabıta ekiplerimiz sahada aktif olarak denetimlerini sürdürüyor. Elbette esnafımızın ekonomik faaliyetlerini destekliyoruz, ancak kamuya ait alanların işgal edilmesine, vatandaşlarımızın mağdur edilmesine müsaade etmeyiz. Kaldırımlar tüm halkımızındır ve bu alanların asıl kullanım amacının dışına çıkarılmasına göz yummayacağız. Amacımız ceza kesmek değil, düzeni sağlamak ve vatandaşlarımızın haklarını korumaktır.” dedi.
Odabaşı, esnafla karşılıklı anlayış ve iş birliği içerisinde sürecin yönetileceğini, ancak kurallara uymayanlara yönelik yasal adımların da gecikmeden atılacağını vurguladı.