GÖLBAŞI BELEDİYESİ 1 MİLYON YILLIK TARİHE SAHİP ÇIKARAK TURİZME TARİHİ BİR MİRAS BIRAKIYOR

1992 yılında Çevre Otoyolu inşaatı sırasında dinamit patlaması sonucu gün yüzüne çıkan Tulumtaş Mağarası’nın, Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’in çabaları sonucu turizme açılması ve ziyaretçilerle buluşması için büyük bir özenle çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar ilerledikçe yeni figürler ve bölümler ortaya çıkıyor. Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek “Oluşumu 1 milyon yıl öncesine dayanan, sarkıt, dikit ve sütunların yer aldığı mağaramız adeta görenleri büyülüyor. Mağaranın yüksekliği ise yer yer 30-40 metreye ulaşıyor. Ankara’mızı turizm cenneti yapma yolundaki adımlarımızdan olan Tulumtaş Mağaramızın açılışı için geri sayım başladı. Tulumtaş Mağaramız üç bölümden oluşuyor. Birinci bölüm karşılama merkezi kısmı. Bu kısımda altı mekândan oluşan birbirinden ayrı olarak tasarlanan dört yapımız bulunuyor. Aralarında bağımsız olarak tasarlanan yürüme yolu ve engelli vatandaşlarımızın da yararlanabileceği merdiven bulunuyor. Yapılarımız doğal döngüye zarar vermeyecek şekilde tasarlandı.” şeklinde konuştu.

Doğal yapıya uygun tasarlandı

“Mağarada; ziyaretçilerimizin keyifli vakit geçirmelerini sağlayacak kafeterya, sinevizyon salonu yanı sıra tuvalet, bilet gişesi ve mescit de bulunuyor” diyen Başkan Şimşek sözlerine şöyle devam etti: “500 metrekare büyüklüğünde otopark alanı bulunan mağaranın içine, doğal doku bozulmadan yürüyüş alanları eklendi. Mağaranın içerisinde bulunan 100 metre uzunluğundaki bu yol seyir alanı olarak da değerlendirilmekte. Tulumtaş Mağarası çok önemli bir miras. Bu mirası yaşatmış olmak bizler adında da büyük bir kıvanç. 3. Kısım mağara etrafındaki yamaçların ziyaretçileri tehlikeye düşürecek bir kaza olmaması için endüstriyel dağ ekibimiz ile itinalı kaya temizliği ve muhafazası yapılarak olası kazaları önlemek için ekstra güvenlik önlemleri alınıyor.

Tulumtaş Mağarası’nın Gölbaşı’nı turizm merkezlerinden biri haline getirmede önemli bir değer olduğunu söyleyen Başkan Şimşek, ”Tulumtaş Mağarası, tarihi ve kültürel önemi ile Gölbaşı’nın turizm cenneti haline gelmesi yolunda kilit bir önem taşıyor. Biz de mağaramızın tanıtımı, geliştirilmesi ve turistler için önemli bir merkez haline gelmesi için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. Çalışmalarımız tamamlandıktan sonra Tulumtaş Mağaramızın ziyaretçilere açılması ve hak ettiği değeri görmesi bizim için en büyük mutluluk olacak“ dedi.